άσε το email σου εδώ

Οι 12 δημοφιλέστερες ποικιλίες κρασιού

Οι 12 δημοφιλέστερες ποικιλίες κρασιού

Οι ποικιλίες κρασιού που συναντάμε περισσότερο στην Ελλάδα είναι:

Λευκές

 1. Ροδίτης
 2. Σαββατιανό
 3. Ασύρτικο
 4. Μαλαγουζιά
 5. Μοσχοφίλερο
 6. Μοσχάτο (στα ιταλικά Moscato D’ Asti)
 7. Chardonnay

Ερυθρές

 1. Αγιωργίτικο
 2. Cabernet Sauvignon
 3. Merlot
 4. Syrah
 5. Ξινόμαυρο

Από τις παραπάνω ποικιλίες κρασιού είναι φτιαγμένες οι περισσότερες ετικέτες από τα ελληνικά οινοποιεία. Αντίστοιχα από τα ξένα οινοποιεία που εισάγονται στην χωρά μας, συνήθως συναντάμε τις ξένες ερυθρές που αναφέρθηκαν παραπάνω όπως, Caberent Sauvignon, Merlot, Syrah και την λευκή Μοσχάτο, στα ιταλικά αφρώδη και ημίγλυκα d Asti.

Αν και η χώρα μας διαθέτει πάνω από 200 μοναδικές ελληνικές ποικιλίες (δείτε εδώ ποιες είναι οι επίσημα καταγεγραμμένες), οι τάσεις της αγοράς αλλά και οι πιο ανθεκτικές και παραγωγικές ποικιλίες επικράτησαν και προτιμούνται από τους παραγωγούς.

ποικιλίες κρασιού

Ακριβώς για αυτό το λόγο ο Ροδίτης που επικρατεί στην Πελοπόννησο και το Σαββατιανό στην Στερεά Ελλάδα, δίνουν τα πιο παραγωγικά αμπέλια, προσφέροντας στους παραγωγούς το καλύτερο δυνατό εισόδημα.

Οι πιο αρωματικές ελληνικές ποικιλίες Μαλαγουζιά και Μοσχοφίλερο, προσφέρονται για να δώσουν πιο αρωματικά κρασιά, πιο μικρών αποδόσεων, όπως και το Μοσχάτο βέβαια. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι όταν λέμε Moscato D’ Asti, αναφερόμαστε στα ιταλικά κρασιά που παράγονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές, είναι ημιαφρώδη με γλυκύτητα και συγκεκριμένους βαθμούς αλκοόλ.

Ελληνικά ή άλλη προέλευσης μοσχάτα με παρόμοια χαρακτηριστικά δεν μπορούν να φέρουν το όνομα Moscato D’ Asti .

Αντίστοιχα στις ερυθρές ποικιλίες κρασιού συναντάμε το πιο δημοφιλές Αγιωργίτικο από την Νεμέα Κορινθίας, που έχει φυτευτεί σε όλη την Ελλάδα, όπου μαζί με το Cabernet Sauvignon κυριαρχούν σε φυτεύσεις στην χώρα μας.