Ελληνικοί χαρακτηρισμοί ΠΟΠ – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

Οι οίνοι ΠΟΠ: Πρόκειται για οίνους που προέρχονται από σταφύλια συγκεκριμένων κι οροθετημένων περιοχών, γηγενών ποικιλιών (εκτός δυο μόνο περιπτώσεων). Τόσο τα σταφύλια, όσο και η οινοποίηση τους, πρέπει να γίνεται εντός της οριοθετημένη περιοχής. Τέλος υπάρχουν κανόνες, μέγιστων στρεμματικών αποδόσεων καθώς και συγκεκριμένων οινολογικών πρακτικών.
Η Ελλάδα έχει χαρακτηρισμένους 32 οίνους ως ΠΟΠ.
Αυτοί είναι οι 32 ΠΟΠ – Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσεις, χαρακτηρισμοί που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα και μπορείτε να τους δείτε παρακάτω:
- Αγχίαλος, Ροδίτης (τουλάχιστον 80%), σαββατιανό.
- Αμύνταιο, Ξινόμαυρο 100%
- Αρχάνες, Κοτσιφάλι, μαντηλάρι (μανδηλαριά).
- Γουμένισσα, Ξινόμαυρο, νεγκόσκα (τουλάχιστον 20%).
- Δαφνές, Λιάτικο 100%
- Ζίτσα, Ντεμπίνα 100%
- Λήμνος, Μοσχάτο Αλεξανδρείας 100%
- Μαντίνεια, Μοσχοφίλερο (τουλάχιστον 85%), ασπρούδες.
- Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς, Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς
- Μαυροδάφνη Πατρών, Μαυροδάφνη, μαύρη κορινθιακή.
- Μεσενικόλας, Μαύρο Μεσενικόλα 70%, καρινιάν + σιρά έως 30%.
- Μονεμβασία, Μονεμβασιά (τουλάχιστον 51%), ασύρτικο, ασπρούδες, κυδωνίτσα.
- Μοσχάτος Κεφαλλονιάς, Μοσχάτο άσπρο 100%
- Μοσχάτος Λήμνου, Μοσχάτο Αλεξανδρείας 100%
- Μοσχάτος Πατρών, Μοσχάτο άσπρο 100%
- Μοσχάτος Ρίου Πατρών, Μοσχάτο άσπρο 100%
- Μοσχάτος Ρόδου, Μοσχάτο άσπρο, μοσχάτο di Trani.
- Νάουσα, Ξινόμαυρο 100%
- Νεμέα, Αγιωργίτικο 100%
- Πάρος, Για τον λευκό οίνο: Mονεμβασιά 100%. Για τον ερυθρό οίνο: Mανδηλαριά, Μονεμβασιά (αναλογία 1/2 κατά βάρος).
- Πάτρα, Ροδίτης 100%
- Πεζά, Για τον λευκό οίνο: Bηλάνα 100%.
- Για τον ερυθρό οίνο: Kοτσιφάλι, μαντηλάρι (μανδηλαριά).
- Πλαγιές Μελίτωνα, Για τον λευκό: Αθήρι, ασύρτικο, ροδίτης.
- Για τον ερυθρό: Λημνιό, καμπερνέ σοβινιόν, καμπερνέ φραν
- Ραψάνη, Ξινόμαυρο, κρασάτο, σταυρωτό (αμπελακιώτικο).
- Ρόδος, Για το λευκό: Αθήρι 100%. Για τον ερυθρό: Αμοργιανό (μανδηλαριά) 100%.
- Ρομπόλα,
- Ρομπόλα 100%
- Σάμος, Μοσχάτο άσπρο 100%
- Σαντορίνη, Για τον ξηρό οίνο: Ασύρτικο (τουλάχιστον 75%), αηδάνι άσπρο, αθήρι. Για τον γλυκύ οίνο: Ασύρτικο (τουλάχιστον 51%), αηδάνι άσπρο (επιτρέπονται και μικροποσότητες από άλλες λευκές γηγενείς ποικιλίες).
- Σητεία, Για τον λευκό οίνο: Βηλάνα 70%, θραψαθήρι 30%. Για τον ερυθρό οίνο: Λιάτικο (τουλάχιστον 80%), μανδηλαριά
Δείτε και τις περιοχές ΠΓΕ – Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης εδώ.



