Οι αμπελώνες της Αιγιαλείας

Οι αμπελώνες της Αιγιαλείας

Αμπελώνες Rira, πηγή: www.rira.gr

Ο Παυσανίας ο γνωστός αρχαίος Έλληνας περιηγητής και γεωγράφος που έζησε το 2ο αιώνα μ.χ. στο εκτενές έργο του «Ελλάδος περιήγησις» όπου περιγράφει την αρχαία Ελλάδα με μαρτυρίες από πρώτο χέρι, αναφέρεται στις πλαγιές της Αιγιαλείας λέγοντας «οι συνθήκες στην περιοχή για την καλλιέργεια της αμπέλου είναι ιδανικές»

«…ες φυτείαν αμπέλων εστίν επιτήδεια»

Ενώ η κ. Σταυρούλα Κουράκου (http://bit.ly/lifo-stauroula-kourakou   ), επίτιμη πρόεδρος του O.I.V.-  Παγκόσμιου Οργανισμού Κρασιού (www.oiv.int  ), επισημαίνει:

«…από εδαφοκλιματολογική άποψη, είναι ένας από τους ωραιότερους του κόσμου, καθώς ανεβαίνει τις μαλακές βορινές πλαγιές και δέχεται τους δροσερούς θαλασσινούς ανέμους που προστατεύουν τους καρπούς από το καλοκαιρινό καύσωνα. Πρόκειται για ένα μοναδικό στον κόσμο αμπελοοινικό βιοκλίμα».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πρόσφατα (Φεβρουάριος 2018) ο Κορινθιακός κόλπος εντάχτηκε στις διατάξεις περιοχών Natura 2000.

Τα αμπέλια στις πλαγιές της Αιγιάλειας εκτείνονται σε υψόμετρο 300 έως 1100 μέτρων (Το μέσο υψόμετρο στην περιοχή Αιγιάλειας – Καλαβρύτων είναι 862m), με βόρειο, βορειοανατολικό προσανατολισμό, προστατευμένα από τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες από το δροσερό αεράκι του Κορινθιακού κόλπο, ενώ δέχονται 386mm περισσότερη βροχή. Στα χαμηλά υψόμετρα συναντάμε διάσπαρτους μικρούς αμπελώνες με λιοστάσια να τους χωρίζουν .

Ορεινοί όγκοι της Αιγιαλείας, πηγή: Οινοποιείο Ρούβαλης, www.rouvaliswinery.gr

Επτά ποτάμια (Κριος, Κράθης, Βουραϊκός, Κερινίτης, Σελινούς, Μεγανίτης, και Φοίνικας) και αρκετοί ποτοχείμαροι που διασχίζουν τις πλαγιές της Αιγιαλείας και εκβάλουν στον Κορινθιακό κόλπο και δημιουργούν  6 βασικούς ορεινούς όγκους.

Λόγο αυτού του ανάγλυφου το μικροκλίμα που δημιουργείται στην περιοχή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, η θερμοκρασία κυμαίνεται  μεταξύ 30οC την ημέρα και 18οC τη νύχτα, οι πλαγιές κατά μέσο όρο έχουν κλίση, 33%, που βοηθά στην αποστράγγιση, στον αερισμό και στην επαφή με τον ήλιο του αμπελώνα.

Οι αμπελώνες, συνολικής έκτασης 11.000 στρεμμάτων (οι οινοποιήσιμες ποικιλίες κατ εκτίμηση του www.oiv.int), απλώνονται από την Αιγείρα – Ακράτα και φτάνουν σχεδόν μέχρι τις περιοχές που σηματοδοτούν το τέλος του Κορινθιακού κόλπου, Λόγγο – Λαμπίρι. Ενώ νότια εκτείνονται έως τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές Ζήρια, Βερίνο, Παρασκευή,  Πτέρη, έχοντας στις πλάτες τους, προς το Νότο, τα όροι Χελμό και Παναχαϊκό.

Αμπελάκι με θέα τον Κορινθιακό Κόλπο σε παρακείμενο ορεινό όγκο, χαρακτηριστικό της Αιγιαλείας. Πηγή: Οινοποιείο Κιντώνης, www.kintonis.gr
Αμπελάκι με θέα τον Κορινθιακό Κόλπο σε παρακείμενο ορεινό όγκο, χαρακτηριστικό της Αιγιαλείας. Πηγή: Αχαιών οινοποιητική, www.acheonwinery.gr

Οι ορεινοί αυτοί όγκοι προστατεύουν τα αμπελοτόπια από τους ζεστούς νοτιάδες που έρχονται το καλοκαίρι από τη Μεσόγειο και την Αφρική.

Βίντεο από τους αμπελώνες της Αιγιαλείας που απεικονίζει το ιδιαίτερο εδαφικό ανάγλυφο της περιοχής. Απότομοι ορεινοί όγκοι ξεπροβάλλουν από τον Κορινθιακό κόλπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση ύψους είναι τόσο απότομη που μέσα σε 10΄ οδήγησης από την παραλία, προς το εσωτερικό του ορεινού όγκου, μπορεί να φτάσουμε και σε 700m υψόμετρο.

Τεχνική φύτευσης

Συναντάμε διαφόρων ειδών τεχνικές φύτευσης σε όλη την έκταση της Αιγιαλείας γραμμικούς, υπερυψωμένους και σε αναβαθμούς (πεζούλες).

Η πλειοψηφία είναι σταφίδα, απομεινάρια της σταφιδικής εποχής του 19ου αιώνα, εξ ου και στο λιμάνι του Αιγίου υπάρχουν ακόμα οι παλιές σταφίδαποθήκες για την προσωρινή τους αποθήκευση πριν την φόρτωση στα πλοία για το ταξιδι τους στο εξωτερικό, ενώ δίπλα στους περισσότερους αμπελώνες συναντάμε και τα «αλώνια» που αποξεραίνεται η σταφίδα.

Έκταση αμπελώνων

Συνολικά υπάρχουν 50.000 στρέμματα αμπελώνα, από τα οποία περίπου τα 11.000 στρέμματα είναι οινοποιήσιμες ποικιλίες.

Ποικιλίες

 • Τα 40.000 είναι σταφίδα
 • Τα 9.000 ροδίτης (ερυθρωπή)
 • Τα 1.000 άλλες ποικιλίες

Ελληνικές

 • Ροδίτη Αλεπού
 • Βολίτσα
 • Λαγόρθι
 • Σιδερίτης
 • Μαύρο Καλαβρυτινό
 • Μοσχάτο
 • Μαυροδάφνη

Ξένες

 • Chardonnay
 • Gewürztraminer
 • Sauvignon Blanc
 • Viogner
 • Merlot
 • Cabernet Sauvignon
 • Syrah

Βοστίτσα

Η μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα «Βοστίτσα» (Το όνομα από την παλιά πρωτεύουσα) καλλιεργείται αποκλειστικά στην ημιορεινή και ορεινή περιοχή της Αιγιάλειας από τα μέσα του 14ου αιώνα. Υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια ατμομηχανή της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, ενώ σήμερα αποτελεί ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν. Αποξηραίνεται με φυσικές διαδικασίες  και είναι αναγνωρισμένη ως προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996, ενώ χαρακτηρίζεται ως η ανώτερη ποιοτικά.

ΠΟΠ & ΠΓΕ οίνων

Στο βόρειο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας η ζώνη του ΠΟΠ Πάτρα (θεσπίστηκε το 1972), η ποικιλία της ζώνης είναι ο Ροδίτης (100%), ο οποίος δίνει Λευκά Ξηρά, Ημίξηρα και Ημίγλυκα κρασιά. Συγκεκριμένα για την Αιγιαλεία, περιλαμβάνει ημιορεινές και ορεινές εκτάσεις των περιοχών:

 1. Αιγείρας (Αιγές, Βελά, Μοναστήρι, Όαση, Σελιάνα, Σενεβρός, Χρυσάμπελα – ή Χρυσάνθιο),
 2. Αιγίου (Δάφνες, Κούμαρης, Μαυρίκι, Μελίσσια, Παρασκευή, Πτέρη, Σελινούντα, Χατζής),
 3. Ακράτας (Ακράτα, Άμπελος, Βαλιμή, Βούτσιμος, Καλαμιά, Πλάτανος & Παραλία Πλατάνου),
 4. Διακοπτού (Άνω Διακοπτό, Διακοπτό, Ζαχλωρίτικα, Κερύνεια, Μαμουσιά, Τράπεζα),

Η ζώνη του ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιαλείας, που θεσπίστηκε το 1997, είναι τα όρια των δημοτικών κοινοτήτων Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Αιγίου, Συμπολιτείας και οι περιοχές Βάλτας, Βιλιβίνας, Γουμένισσας (τ. Βρυσαρίου), Άνω και Κάτω Δουμενών, Δροσάτου, Άνω και Κάτω Ζαχλωρούς, Κερπινής, Κορφών, Πετσάκων και Πλατανιώτισσας της δημοτικής κοινότητας Καλαβρύτων.

Τα αμπέλια πρέπει να είναι σε υψόμετρα άνω των 250μ. και να χρησιμοποιούν Λαγόρθι με σαρντονέ (άνω του 60%), βολίτσα (άνω του 60%), καμπερνέ σοβινιόν (άνω του 40%) και άλλες συνιστώμενες-επιτρεπόμενες ποικιλίες.

Στις αντίστοιχες διαδρομές μπορούμε να βρούμε τα οινοποιεία της Αιγιαλείας.

 1. Πούντα (Παραλία Τράπεζας) – Άνω Διακοπτό – Καλάβρυτα): Επισκέψιμο οινοποιείο: Τετράμυθος
 2. Ανατολική είσοδος πόλης Αιγίου – Αίγιο – Δυτική έξοδος πόλης Αιγίου (Γέφυρα Μεγανίτη): Επισκέψιμα οινοποιεία: Αχαιών Οινοποιητική, Cavino
 3. Αίγιο – Σελινούντας: Επισκέψιμο οινοποιείο: Οινοφόρος – Άγγελος Ρούβαλης
 4. Αίγιο – Σελιανίτικα – Αρραβωνίτσα: Επισκέψιμο οινοποιείο: Αμπελώνες Rira
 5. Αίγιο – Δάφνες – Παρασκευή: Επισκέψιμο οινοποιείο: Καρανικόλα

Οινοποιεία

 1. www.acheonwinery.gr
 2. http://www.rira.gr/
 3. Οινοποιείο Καρανικόλα
 4. http://www.cavino.gr/
 5. http://www.kanakariswines.gr/
 6. https://www.edanoswines.gr/
 7. http://krokidas.gr/
 8. http://www.tetramythoswines.com
 9. https://www.kintonis.gr/
 10. https://www.rouvaliswinery.gr/

Οινοξένεια

Τα τελευταία χρόνια κάθε τέλη Αυγούστου, μια σειρά πρότυπων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με επίκεντρο το κρασί προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες σε όσους έχουν την τύχη να βρεθούν στην περιοχή.

Ανοιχτά οινοποιεία, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις σε όλη την περιοχή, οινογνωσίες και συνδυαστικά μενού τοπικών οίνων και φαγητού στα καταστήματα εστίασης μέχρι και συμμετοχή του κοινού στον τρύγο των οινοποιείων, αυτά είναι τα Οινοξένεια, μην χάσετε την ευκαιρία να τα δώσετε το παρόν, φέτος θα πραγματοποιηθούν 18-30 Αυγούστου,  https://oinoxeneia.gr 

Πηγές:

http://www.oiv.int/en/statistiques/?year=2016&countryCode=GRC https://www.ellinikigeorgia.gr/to-megethos-kai-o-arithmos-ton-ellinikon-ampelonon-peloponnisos-kai-kriti-sti-korufi/
www.acheonwinery.gr
https://winesofgreece.org/
https://www.greekgastronomyguide.gr/item/ampelonas-aigialeias/
http://www.gyri.gr/gyroscope/pdp-pgi/item/58-vostitsa
https://www.enoap.org/%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82.html
https://www.greekwineinsider.com/el/ampelones-tis-elladas/peloponnisou.html
https://www.kintonis.gr/
https://www.rouvaliswinery.gr/%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb%cf%8e%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%82/%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%82/