άσε το email σου εδώ

Το κρασί για αρχάριους

Το κρασί για αρχάριους

Το κρασί για αρχάριους

Η Ιστορία του κρασιού

Η ιστορία του κρασιού ξεκινά από τα βάθη της μέσης ανατολής και τις χώρες της Γεωργίας και της Αρμενίας από το 6.000 Π.Χ. Μετέπειτα από τους λαούς που είχαν αναπτύξει έντονα το εμπόριο η άμπελος και η καλλιέργειά της μεταφέρθηκε στην Ευρώπη κυρίως από τους Έλληνες με τα εμπορικά τους πλοία στην μεσόγειο περίπου το 4.500 Π.Χ.

Παλιός και Νέος Κόσμος του κρασιού

Παλιός κόσμος κρασιού (Old wine world) είναι οι περιοχές όπου το αμπέλι υπήρχε από παλιά ως καλλιέργεια, Μεση Ανατολη, Ευρώπη, Βόρεια Αφρική.

Νέο Κόσμος (New wine world) είναι οι περιοχές που το αμπέλι καλλιεργήθηκε σε νέες περιοχές μετά τον 17ο -18ο αιώνα. Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική.

Οι πιο γνωστές ποικιλίες

Ελληνικές

Λευκές

  1. Ασύρτικο
  2. Μαλαγουζια
  3. Ροδίτης
  4. Σαββατιανό
  5. Μοσχοφίλερο
  6. Μοσχάτο

Κόκκινες

  1. Αγιωργίτικο
  2. Ξινόμαυρο

Ξένες

Λευκές

  1. Chardonnay
  2. Sauvignon Blanc
  3. Viogner

Κόκκινες

  1. Cabernet Sauvignon
  2. Merlot
  3. Syrah
  4. Cabernet Franc
  5. Sangiovese

Το κρασί για αρχάριους

Τα βασικά στυλ κρασιού

Ανάλογα με την ξηρότητα/γλυκύτητα

  • Ξηρά
  • Ημίξηρα
  • Ημίγλυκα
  • Γλυκά

Ανάλογα με το αφρώδες

  • Ηρεμα
  • Ημιαφρώδη
  • Αφρώδη

Οι βασικές χώρες παραγωγης:

  • Ιταλία
  • Γαλλία
  • Ισπανία
Οι χώρες παραγωγής κρασιού 2020. Πηγή Statista

Πως δοκιμάζω ένα κρασί

Η δοκιμή κρασιού (οινογνωσία) περιλαμβάνει 3 στάδια

  1. Μάτι, εξετάζω την εικόνα του κρασιού
  2. Μύτη, εξετάζω τα αρώματα 
  3. Στόμα, γευστική δοκιμή

Διαβάστε εδώ τον αναλυτικό οδηγό για την διαδικασία δοκιμής κρασιού.

Πότε ένα κρασί είναι ελαττωματικό

  1. Μυρίζει σαν ξύδι, τότε έχει οξειδωθεί
  2. Μυρίζει σαν βερνικι, τότε έχει επηρεαστεί από ένα μικρόβιο στο φελλό
  3. Μυρίζει σαν υπόγειο ή βρεγμένη εφημερίδα, το πιο σύνηθες ελάττωμα, και στην αργκό τον οινολατρών λέμε, “έχει φελλό” ή “είναι φελλομένο”. Γιατί η μυρωδιά προκαλείται από μικρόβιο που υπάρχει στο φελλό.
  4. Μυρίζει σαν σταύλος, το συναντάμε σπάνια σε σχέση με τα υπόλοιπα, στα κόκκινα κρασιά, όταν αυτά έχουν μολυνθεί από βρετανομυκητα

Παλαίωση κρασιού

Δεν παλαιώνουν όλα τα κρασιά, αλλά μόνο συγκεκριμένα, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που μας το λέει ο κατασκευαστης στην ιστοσελίδα του. Μακρά παλαίωση πάνω από 10 χρόνια συναντάμε κυρίως στα κόκκινα. Από τα λευκά ελάχιστα παλαιώνουν και αυτά για 3-5 χρόνια.

Το κρασί για αρχάριους

Κρασί και φαγητό

Ο πιο γρήγορος και απλός κανόνας για να μας βοηθήσει.

Πηγαίνοντας από λευκά φαγητά προς κόκκινα και πικάντικα, αντίστοιχα τα συνοδεύουμε με λευκά προς κόκκινα κρασιά. Όταν δεν είμαστε σίγουροι επιλέγουμε ένα καλό ροζέ κρασί που μπορεί να σταθεί δίπλα στα περισσότερα φαγητά.

Σημείωση: Φαγητά με έντονο σκόρδο ή/και τρούφα ισοπεδώνουν τα κρασιά που στέκονται δίπλα τους και είναι πολύ δύσκολο να βρούμε ταίριασμα.