άσε το email σου εδώ

Τι γυρεύει μια ρετσίνα στο διάστημα;

Τι γυρεύει μια ρετσίνα στο διάστημα;

Ο Ελβετός αστροφυσικός Paul Wild  το 1982 ονόμασε “2303 Ρετσίνα”, τον αστεροειδή που είχε ανακαλύψει το 1979 γιατί κατά την διάρκεια της 28ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης το 1982 στην Πάτρα έκανε τον γύρο της Πελοποννήσου πίνοντας ρετσίνα. Με τρεις χαριτωμένες υπάρξεις.

Η 2303 Ρετσίνα είναι ένας αστεροειδής της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών και ανακαλύφθηκε στο αστεροσκοπείο Τσίμερβαλντ του Πανεπιστημίου της Βέρνης, Το 2303 είναι το γινόμενο των αριθμών 47 (που αντιστοιχεί στον αστεροειδή Αγλαΐα, μία από τις τρεις Χάριτες) και 49 (που αντιστοιχεί  στον αστεροειδή Πάλη – Pales, ρωμαϊκό θεό των κοπαδιών).

Η παραγωγή ρετσίνας γινόταν από την αρχαιότητα ακόμα, όταν η προσθήκη ρητίνης (ρετσινιού) αποσκοπούσε στην καλύτερη συντήρηση του κρασιού, και όχι μόνο στην προσθήκη αρώματος.

Για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται συνήθως σταφύλια της ποικιλίας ροδίτη ή σαββατιανό.

Πριν από την εφεύρεση των στεγανών μπουκαλιών γυαλιού, το οξυγόνο αλλοίωνε τα κρασιά πολύ γρήγορα. Για να στεγανοποιήσουν το στόμιο, οι αρχαίοι εφεύραν την χρήση της ρετσίνας πεύκου, η οποία συγχρόνως εμπλούτιζε με την πάροδο του χρόνου το κρασί με το χαρακτηριστικό της άρωμα. Αργότερα εφευρέθηκε και η πρακτική της προσθήκης της ρετσίνας στο μούστο για τον αρωματισμό του κρασιού και την καλύτερη συντήρησή του.

Η μοναδική γεύση της λέγεται ότι έχει προέλθει είτε από την πρακτική σφράγισης των αμφορέων, με ρετσίνι από πεύκα κατά τους αρχαίους χρόνους, είτε την εσωτερική επικάλυψη των αμφορέων.

Η ρετσίνα αποτελεί τον έναν από τους 2 ελληνικούς οίνους κατά παράδοση, ο άλλος είναι ο οίνος Βερντέα από την Ζάκυνθο.

Δυστυχώς την δεκαετία του 60 η μεγάλη ζήτηση για ρετσινα γέμισε την αγορά με οίνους κακής ποιότητας μασκαρεμένους με το άρωμα της ρετσίνας προκειμένου να καλύψουν τα κακά τους χαρακτηριστικά και να καταναλωθούν.

Οι σύγχρονοι οινοποιοί έρχονται τώρα να κάνουν την ανατροπή παράγοντας ρετσίνες που κατακτούν βραβεία και υψηλές βαθμολοφίες σε περιοδικά και διαγωνισμούς και με το οινοποιείο Κεχρής να εξιδικευεται αποκλειστικά σε αυτήν την κατηγορία κρασιου.

Σχίνο Πεύκου – Αμπελώνες Μάρκου
Δάκρυ του πευκου – Κεχρής
Retsina – Τετράμυθος
Retsina Amphore – Τετράμυθος
Ρετσίνα – Παπαγιαννάκος
Pine Forest –  Γίκας
Ρητινίτης – Γαία

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Wild_(Swiss_astronomer)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_minor_planets:_2001%E2%80%933000#303

https://el.wikipedia.org/wiki/2303_%CE%A1%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B1

http://www.newwinesofgreece.com/oinoi_me_onomasia_kata_paradosi/el_oinoi_me_onomasia_kata_paradosi_1.html

https://www.karakasis.mw/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%B1