Εορταστικό μενού με τοπικά κρασιά της Αχαϊας

Εορταστικό μενού με τοπικά κρασιά της Αχαϊας

Μιας και η πανδημία μας αναγκασε να σταματήσουμε τις οινογνωσίες και τις επισκεψεις σε οινοποιεία, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ενα εορταστικό βίντεο όπου παρουσιάζεται ενα πλήρες μενου σε συνδυασμό με τοπικά κρασιά από τον σεφ του club Χάρη Αξιώτη.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο για την εκτέλεση των συνταγών σύντομα στο youtube

και παρακάτω τις συνταγές

  • Τηγανιτό Μαστέλο Χίου με φιστίκι και μαρμελάδα τριαντάφυλλο Αχαΐας
  • Πράσινη σαλάτα με παστουρμά μοσχαρίσιο, ρόδι, κάστανο, σύκο ξηρό, κουκουνάρι και dressing βατόμουρο
  • Πιττάκια τηγανιτά με χωριάτικο φύλλο, με γαλόπουλα, κάστανο, φρέσκο κρεμμύδι και καρότο
  • Μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος κόντρα, με σάλτσα μαυροδάφνης, πουρέ πατάτας-καρότου και κονφί κρεμμυδάκια μικρά
  • Μπισκοτένια μελομακάρονα με κροκάν

Τηγανιτό Μαστέλο Χίου με φιστίκι και μαρμελάδα τριαντάφυλλο Αχαΐας

Συνοδέψαμε με Μοσχάτο Ρίου Φυσικό ημίγλυκο ημιαφρώδες. Επιλέξαμε την ετικέτα Deus Cavino από το Αίγιο
  • 100γρ φιστίκι αιγίνης
  • 200γρ μαστέλο Χίου κατσικίσιο
  • 50γρ μαρμελάδα τριαντάφυλλο
  • 10γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Μπορείτε να δείτε το βίντεο για την εκτέλεση των συνταγών σύντομα στο youtube

Πράσινη σαλάτα με παστουρμά μοσχαρίσιο, ρόδι, κάστανο, σύκο ξηρό, κουκουνάρι και dressing βατόμουρο

  • 500 γρ πράσινη σαλάτα ανάμεικτη
  • 150 γρ παστουρμά μοσχαρίσιο
  • 100 γρ κάστανα [βρασμένα]
  • 50 γρ σύκα αποξηραμένα
  • 30 γρ κουκουνάρι [καβουρδισμένο]
  • 30 γρ ρόδι

Για το ντρεσινγκ

  • 50 γρ μελι
  • 150 γρ βατόμουρα φρέσκα,
  • 20 γρ ηλιέλαιο
  • 10 γρ λευκό βαλσαμικο
  • 1 πρέζα αλάτι

Μπορείτε να δείτε το βίντεο για την εκτέλεση των συνταγών σύντομα στο youtube

Πιττάκια τηγανιτά με χωριάτικο φύλλο, με γαλόπουλα, κάστανο, φρέσκο κρεμμύδι και καρότο

  • 1/2 κιλό φύλλο χωριάτικο
  • 200 γρ στήθος γαλοπούλας (βρασμένο)
  • 100 γρ κάστανα [βρασμένα]
  • 100 γρ κρεμμύδι φρέσκο (ψιλοκομμένο )
  • 100 γρ καρότο τριμμένο
  • 50 γρ γλυκιά γραβιέρα
  • Αλάτι κ.π
  • Πιπέρι κ.π

Μπορείτε να δείτε το βίντεο για την εκτέλεση των συνταγών σύντομα στο youtube

Μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος κόντρα, με σάλτσα μαυροδάφνης, πουρέ πατάτας-καρότου και κονφί κρεμμυδάκια μικρά

Συνοδέψαμε με ξηρή μαυροδάφνη Αχαΐας περασμένη από βαρέλι. Επιλέξαμε την ετικέτα Laura Nobile από την Αχαιών Οινοποιητική στο Αίγιο
  • 200 γρ μοσχαρίσια γάλακτος κόντρα
  • 150 γρ βούτυρο [γαλακτος ]η αλλιώς κλαριφιε
  • 2 κλωνάρια Θυμάρι φρέσκο

Για τον πουρέ

  • 500 γρ πατάτες
  • 200 γρ καρότο
  • 100 γρ βούτυρο
  • 1 λίτρο ζωμό
  • 100 γρ μπέικον
  • Πάπρικα καπνιστή κ.π
  • Αλάτι Ιμαλαΐων κ.π
  • Πιπέρι κ.π

Για τα κονφι κρεμμυδάκια

  • 100γρ κρεμμυδάκι κοκαρι
  • 150 γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κλωναράκια Θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο

Για την σάλτσα μαυροδάφνης

  • 200 γρ μαυροδάφνη
  • 100 γρ μελι θυμαρίσιο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο κ.π
  • Χυμό από 1 μανταρινι

Μπορείτε να δείτε το βίντεο για την εκτέλεση των συνταγών σύντομα στο youtube

Μπισκοτένια μελομακάρονα με κροκάν

Συνοδέψαμε με γλυκό μοσχάτο Ρίου Πατρών Επιλέξαμε την ετικέτα Μοσχάτο Ρίου από την Οινοποιία Παρπαρούσης στην Πάτρα

Για την ζύμη

  • 350 γρ ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
  • 50 γρ ζάχαρη
  • 10 γρ σόδα μαγειρική σε χυμό από
  • ένα πορτοκάλι
  • 15 γρ baking powder
  • 1 κιλο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 70 γρ κονιάκ
  • 6 γρ μίγμα από κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο
  • 300 γρ Κροκαν αμυγδάλου για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

  • 220 γρ Μέλι
  • 320 γρ Ζάχαρη
  • 1 λίτρο Νερό
  • Στικ κανέλας
  • Φλούδα από πορτοκάλι ή λεμόνι

Μπορείτε να δείτε το βίντεο για την εκτέλεση των συνταγών σύντομα στο youtube

Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά, καλή χρονιά και καλή απόλαυση!