Ελληνικοί χαρακτηρισμοί ΠΟΠ – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

Ελληνικοί χαρακτηρισμοί ΠΟΠ – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

Οι οίνοι ΠΟΠ: Πρόκειται για οίνους που προέρχονται από σταφύλια συγκεκριμένων κι οροθετημένων περιοχών, γηγενών ποικιλιών (εκτός δυο μόνο περιπτώσεων). Τόσο τα σταφύλια, όσο και η οινοποίηση τους, πρέπει να γίνεται εντός της οριοθετημένη περιοχής. Τέλος υπάρχουν κανόνες, μέγιστων στρεμματικών αποδόσεων καθώς και συγκεκριμένων οινολογικών πρακτικών.

Η Ελλάδα έχει χαρακτηρισμένους 32 οίνους ως ΠΟΠ.

Αυτοί είναι οι 32 ΠΟΠ – Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσεις, χαρακτηρισμοί που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα και μπορείτε να τους δείτε παρακάτω:

  1. Αγχίαλος, Ροδίτης (τουλάχιστον 80%), σαββατιανό.
  2. Αμύνταιο, Ξινόμαυρο 100%
  3. Αρχάνες, Κοτσιφάλι, μαντηλάρι (μανδηλαριά).
  4. Γουμένισσα, Ξινόμαυρο, νεγκόσκα (τουλάχιστον 20%).
  5. Δαφνές, Λιάτικο 100%
  6. Ζίτσα, Ντεμπίνα 100%
  7. Λήμνος, Μοσχάτο Αλεξανδρείας 100%
  8. Μαντίνεια, Μοσχοφίλερο (τουλάχιστον 85%), ασπρούδες.
  9. Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς, Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς
  10. Μαυροδάφνη Πατρών, Μαυροδάφνη, μαύρη κορινθιακή.
  11. Μεσενικόλας, Μαύρο Μεσενικόλα 70%, καρινιάν + σιρά έως 30%.
  12. Μονεμβασία, Μονεμβασιά (τουλάχιστον 51%), ασύρτικο, ασπρούδες, κυδωνίτσα.
  13. Μοσχάτος Κεφαλλονιάς, Μοσχάτο άσπρο 100%
  14. Μοσχάτος Λήμνου, Μοσχάτο Αλεξανδρείας 100%
  15. Μοσχάτος Πατρών, Μοσχάτο άσπρο 100%
  16. Μοσχάτος Ρίου Πατρών, Μοσχάτο άσπρο 100%
  17. Μοσχάτος Ρόδου, Μοσχάτο άσπρο, μοσχάτο di Trani.
  18. Νάουσα, Ξινόμαυρο 100%
  19. Νεμέα, Αγιωργίτικο 100%
  20. Πάρος, Για τον λευκό οίνο: Mονεμβασιά 100%. Για τον ερυθρό οίνο: Mανδηλαριά, Μονεμβασιά (αναλογία 1/2 κατά βάρος).
  21. Πάτρα, Ροδίτης 100%
  22. Πεζά, Για τον λευκό οίνο: Bηλάνα 100%. 
  23. Για τον ερυθρό οίνο: Kοτσιφάλι, μαντηλάρι (μανδηλαριά).
  24. Πλαγιές Μελίτωνα, Για τον λευκό: Αθήρι, ασύρτικο, ροδίτης. 
  25. Για τον ερυθρό: Λημνιό, καμπερνέ σοβινιόν, καμπερνέ φραν
  26. Ραψάνη, Ξινόμαυρο, κρασάτο, σταυρωτό (αμπελακιώτικο).
  27. Ρόδος, Για το λευκό: Αθήρι 100%. Για τον ερυθρό: Αμοργιανό (μανδηλαριά) 100%.
  28. Ρομπόλα,
  29. Ρομπόλα 100%
  30. Σάμος, Μοσχάτο άσπρο 100%
  31. Σαντορίνη, Για τον ξηρό οίνο: Ασύρτικο (τουλάχιστον 75%), αηδάνι άσπρο, αθήρι. Για τον γλυκύ οίνο: Ασύρτικο (τουλάχιστον 51%), αηδάνι άσπρο (επιτρέπονται και μικροποσότητες από άλλες λευκές γηγενείς ποικιλίες).
  32. Σητεία, Για τον λευκό οίνο: Βηλάνα 70%, θραψαθήρι 30%. Για τον ερυθρό οίνο: Λιάτικο (τουλάχιστον 80%), μανδηλαριά

Δείτε και τις περιοχές ΠΓΕ – Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης εδώ.