Λημνιό

Λημνιό

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες με ιστορία

Η αρχαία ελληνική ερυθρή ποικιλία Λημνιό

Ο οινικός πλούτος της Ελλάδας μας δίνει σήμερα την δυνατότητα να μπορούμε να δοκιμάζουμε αρχαίες ελληνικές ποικιλίες.

Ιστορικά η άμπελος και η καλλιέργεια της, για οινοποίηση, πέρασε από την μέση ανατολή και την Αίγυπτο στην Ευρώπη, χάρη στους αρχαίους έλληνες και τους φοίνικες, οι οποίοι είχαν αναπτύξει έντονες εμπορικές σχέσης.

Λημνιό. Σήμερα μια από τις σωζόμενες ερυθρές ποικιλίες είναι αυτή της Λήμνου (Λημνία σταφυλή, όπως αναφέρεται από τον Ησίοδο και τον Αριστοτέλη) που εκεί οφείλει και το όνομά της, η ποικιλία καλείται επίσης και Καλαμπάκι. Προσοχή μην την συγχέεται με την ποικιλία Λημνιώνα.

Κατά μια εκδοχή, το κρασί με το οποίο μέθυσε ο πολυμήχανος Οδυσσέας τον Κύκλωπα Πολύφημο προερχόταν από την ποικιλία Λημνιό.

Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το κρασί(Μαρώνιος Οίνος) του πολύφημου προερχόταν από την Μαρωνεία (περιοχή του νομού Ροδόπης) σαν δώρο του ιερέα της Μαρωνίας (Η Μαρώνεια την εποχή του Ομήρου ήταν η πατρίδα του Μάρωνα) κατά το πέρασμα του Οδυσσέα από εκεί.

Ο Εύνηος γιος της βασίλισσας της Λήμνου, Υψιπύλης, προμήθευε με κρασί τους Αχαιούς πολιορκητές της Τροίας κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.

Η Kormilitsa Gold Collection Τσάνταλη από το Μετόχι του Αγίου όρους είναι επίσημος Οίνος του Κρεμλίνου της Μόσχας, είναι μιξ Λημνιό με Cabernet Sauvignon.

Δίνει κρασιά μέτριου σώματος και οξύτητας, με μέτριες τανίνες και αρώματα φρούτων του δάσους όπως κεράσι, βύσσινο, βατόμουρο και φραγκοστάφυλο πλαισιωμένα από βοτανικές νότες (θυμάρι, φασκόμηλο).

Η φωτογραφία είναι ζωγραφιά γάλλου από την Γαλλική Εθνική Βιβλιοθήκη, που απεικονίζει την βασίλισσα της Λήμνου, Υψιπύλη, στην φυγάδευση του πατέρα της, από την Λήμνο  προς την θάλασσα και πρώην βασιλιά της Λήμνου Θώα, για την διάσωσή του από την σφαγή των ανδρών του νησιού από τις γυναίκες τους γιατί τις παραμελούσαν.