άσε το email σου εδώ

Μαύρο Μεσενικολά

Μαύρο Μεσενικολά

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες με ιστορία

Μαύρο Μεσενικολά
Ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται σε μικρή έκταση στο ομώνυμο χωριό Μεσενικολά Καρδίτσας, στη Θεσσαλία και κυρίως στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα. Πιστεύεται ότι πήρε το όνομα της από τον Ενετό αξιωματούχο Μεσιέ Νικόλα κατά την Φραγκοκρατία.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Γουίλιαμ Μίλλερ στο έργο του «Η Φραγκοκρατία στην Ελλάδα» η ονομασία προέρχεται από τον πρωτοστάτορα και βάιλο της Αχαΐας Νικολά Σαντομέρ τον ΙΙΙ.

Ο πρωτοστάτορας Νικολά Σαντομέρ (από τον ίδιο έχει πάρει το όνομά του το χωρίο της Αχαΐας Σανταμέρι) που ήταν αρχηγός στρατεύματος 40.000 περίπου ανδρών, έφθασε στην περιοχή το 1304, για να ξαναπάρει το κάστρο του Φαναρίου από τη βασίλισσα της Ηπείρου Άννα, που το είχε καταλάβει αυθαίρετα.

Επειδή όμως δεν έγινε τελικά πόλεμος, αφού η βασίλισσα της Ηπείρου Άννα συνθηκολόγησε, το στράτευμα ήταν πια άχρηστο και διαλύθηκε στη Θεσσαλία.

Είναι λοιπόν πιθανό ένα τμήμα του στρατεύματος να ανέβηκε στην πρώτη οροσειρά των Αγράφων όπου του παραχωρήθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας και εγκαταστάθηκε στον οικισμό που βρήκε ή ίδρυσε και που τελικά πήρε την ονομασία Μεσενικόλας από το μικρό όνομα του αρχηγού της εκστρατείας. Μέχρι τις ημέρες μας μια τοποθεσία στο χωριό μας ονομάζεται “Κυρ-Νικ” (Του κυρίου Νίκου).

Κατά μία εκδοχή η ποικιλία αυτή μεταφέρθηκε στην περιοχή στα χρόνια της Φραγκοκρατίας από τους κατακτητές.

Δίνει κρασιά με σχετικά απαλό χρώμα, μέτριο σώμα, μέτριο επίπεδο τανινών και αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων. Οι δυνατότητες παλαίωσης κρασιών από μαύρο Μεσενικόλα εξερευνώνται ακόμα.

Δίνει τα ερυθρά ξηρά κρασιά Π.Ο.Π. Μεσενικόλα, σε μιξ με Μαύρο Μεσενικολά (70%) μαζί με Syrah και Carignan
(30%).


Η φωτογραφία είναι από αφιέρωμα στην ποικιλία από το Athinorama, και απεικονίζεται το πιο γνωστό οινοποιείο της περιοχής που ασχολείται με αυτή, οινοποιείο Καραμήτρου. https://www.athinorama.gr/umami/wine/articles/domaine_mesenikolas_sta_xnaria_mias_idiaiteris_poikilias_-2517193.html