Κρασί και γαλοπούλα

Κρασί και γαλοπούλα

Ήρθε εκείνη η στιγμή του χρόνου που η γαλοπούλα έχει την τιμητική της στο γιορτινό τραπέζι. Τι καλύτερο λοιπόν να την συνοδέψουμε με το κατάλληλο κρασί που θα δώσει ακόμα μια καλύτερη γευστική νότα στην παρέα.

Το παράδοξο στο συγκεκριμένο πιάτο είναι ότι παρόλο που μιλάμε για ένα λευκό κρέας και θα περιμέναμε να ταιριάζει μόνο με λευκά κρασιά διαπιστώνουμε ότι τα πικάντικα μπαχαρικά και τα κόκκινα dressing/σάλτσες που χρησιμοποιούνται μας δίνουν την δυνατότητα να διαλέξουμε ανάμεσα σε ροζέ αλλά και σε κόκκινα κρασιά.

#Λευκά 🍾
Αν η εκτέλεση της συνταγής που έχετε δεν περιλαμβάνει γέμιση με κιμά και πικάντικα μπαχαρικά αλλά ούτε βαριά κόκκινη σάλτσα, τότε μπορείτε να διαλέξετε λευκά κρασιά με καλές οξύτητες όπως ένας Ροδίτης Αχαΐας (10^3 Οινοποιείο Κανακάρη, ή Ασπρολίθι Ρούβαλη, ή Ροδίτη Τετράμυθος), ενώ όσοι θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο τολμηρό, μπορούν να διαλέξουν Ασύρτικο Σαντορίνης (Οινοποιείο Γαβαλά).

#Ροζέ 🌹
Η ασφαλή επιλογή σχεδόν για κάθε πιάτο είναι τα ροζέ κρασιά που θεωρούνται pass partout καθώς ο χαρακτήρας τους ταλαντεύεται ανάμεσα στο λευκό και το κόκκινο, τα κάνει ιδανικά για τα περισσότερα γούστα και πιάτα που θα δούμε σε κάθε τραπέζι. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε ροζέ από Αγιωργίτικο (Αμπελώνας Παπαϊωάννου – Ροζέ Αγιωργίτικο) ή Ξινόμαυρο (Ροζέ Ξινόμαυρο Κτήμα Γεροβασιλείου), αλλά και ένα πιο ελαφρύ ροζέ Μοσχοφίλερο (Τομή Οινοποιείο Τρουπής).

#Κόκκινα 🍷
Ιδανική επιλογή τα κόκκινα κρασιά όταν έχουμε επιλέξει μια συνταγή γαλοπούλας με πολλά μπαχαρικά και πικάντικες γεύσης σε συνοδεία με κόκκινη σάλτσα. Προτείνουμε, Μαύρο Καλαβρυτινό (Οινοποιείο Τετράμυθος), ένα ελαφρύ Αγιωργίτικο (Ιδέα Νεμέα, Κτήμα Μπαραφάκα) ακόμα και μια σύγχρονη έκδοση από ένα Ξινόμαυρο από τους Αμπελώνες Θυμίοπουλου.

Για_το_τέλος 🍰
Στο τέλος του γεύματος όταν έρθει η ώρα για το επιδόρπιο υπάρχουν πολλές επιλογές. Τα αφρώδη ημίγλυκα/γλυκά κρασιά θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τον ουρανίσκο σας από τις γεύσεις του φαγητού και να τον προετοιμάσετε για το γλυκό που ακολουθεί.

Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε Μοσχάτο Αλεξάνδρειας αφρώδες (Κτήμα Χατζηγεωργίου Moscato D’ifestia Λευκό), Μοσχάτο Τιρνάβου ημιαφρώδες (ΜΙΓΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ BLANC DE NOIR ΛΕΥΚΟΣ ΗΜΙΑΦΡΩΔΗΣ) αλλά και Μοσχάτο Ρίου Πατρών σε blend με Σιδερίτη ημιαφρώδες (Cavino Deus Λευκός).

Άλλες επιλογές που έχετε για το κλείσιμο του δείπνου είναι φυσικά η Μαυροδάφνη Πατρών (Achaia Clauss), ένα Γλυκό Μοσχάτο Ρίου (από το οινοποιείο Παρπαρούση) αλλά και το φημισμένο Γλυκό Μοσχάτο Σάμου(Vin Doux από τον συνεταιρισμό Σάμου).

🎀Καλά Χριστούγεννα και καλή απόλαυση!🎀
Και μην ξεχνάτε, το κρασί πάντα είναι καλύτερο όταν το μοιράζεστε με παρέα.