Τα οινοποιεία της Αιγιαλείας

Τα οινοποιεία της Αιγιαλείας

Μετά το άρθρο μας για τους αμπελώνες της Αιγιάλειας, δημιουργήσαμε ένα νέο με τα οινοποιεία της περιοχής με πληροφορίες που συλλέξαμε από της ιστοσελίδες τους.

10 οινοποιεία απαρτίζουν την οινοπαραγωγικη δύναμη της Αιγιάλειας, ανάμεσά τους, μικρά και μεγάλα που εκτείνονται από την μια άκρη της Αιγιάλειας έως την άλλη με ορισμένα να φτάνουν έως και τα Καλάβρυτα (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο – Cavino).

Διαθέτουν μεικτά σχήματα αμπελώνων, δηλαδή κάποια διαθέτουν δικούς τους αμπελώνες αλλά έχουν και συνεργασία με άλλους καλλιεργητές για την προμήθεια της πρώτης ύλης από την πολύμορφη έκταση της Αιγιαλείας.

  1. Αχαιών Οινοποιητική
  2. Αμπελώνες ΡΙΡΑ
  3. Οινοποιείο Καρανικόλα
  4. Cavino (συμπεριλαμβάνετε και το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο)
  5. Οινοποιείο Κανακάρης
  6. Εδανός Οινοποιητική
  7. Κροκίδας
  8. Πρότυπο Οινοποιείο Τετράμυθος
  9. Οινοποιία Κιντώνη
  10. Οινοποιείο Ρούβαλης

Διαβάστε περισσότερα για κάθε οινοποιείο παρακάτω

Οινοποιεία

Αχαιών Οινοποιητική –  www.acheonwinery.gr

Η ιστορία της οικογένειας Κατσικώστα αρχίζει το 1946 όταν ο παππούς Λουκάς Κατσικώστας άρχισε να παράγει κρασί από τις γηγενείς ποικιλίες που υπήρχαν στην Αιγιάλεια της Αχαϊας, στην Πελοπόννησο. Η παραγωγή γινόταν με τα ελάχιστα μέσα της εποχής και τα κρασιά μετά την οινοποίηση αποθηκευόντουσαν σε ξύλινα βαρέλια στα υπόγεια κελάρια του οικογενειακού οινοπωλείου στο λιμάνι του Αιγίου.

Το 1962, ο Κωνσταντίνος Κατσικώστας, γιός του Λουκά, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση με την αγάπη και την αφοσίωση που κληρονόμησε από τον πατέρα του δημιούργησε το νέο οινοποιείο στην περιοχή Παλιοκαμάρες Αιγίου και το εξόπλισε με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Η επιχείρηση μεταφέρθηκε και πάλι το 1979 ώστε να αυξήσει τους χώρους παραγωγής της. Πραγματοποιήθηκαν επιπλέον επενδύσεις σε δεξαμενές και μηχανήματα που βοήθησαν στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.

Με την αλλαγή της χιλιετίας, το 2004, η Τρίτη γενιά της οικογένειας Κατσικώστα, η Σωσάννα και ο Λουκάς, ανέλαβαν τα ηνία της επιχείρησης με την επιστροφή της Σωσάννας από τη Γαλλιά μετά το τέλος των σπουδών της στην Οινολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ, της Τουλούζης και της Ρεμς. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν τα καλύτερα κρασιά από τις γηγενείς ποικιλίες της περιοχής τους.

Ετικέτες 6

Αμπελώνες ΡΙΡΑ – www.rira.gr

Το κτήμα που υπάρχει στα σημερινά του όρια από το 1872, υπήρξε τα παλιά χρόνια καλλιεργημένο με σταφίδα. Tο 2007 ο Παναγιώτης Τσίτσας, Αιγιώτης από αγροτική οικογένεια της περιοχής, oινογνώστης και οινολάτρης ο ίδιος, φυτεύει τον αμπελώνα φέρνοντας γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου κοντά, και συλλέγει τους πρώτους καρπούς τους το 2010, εσοδεία από την οποία προέρχονται τα πρώτα κρασιά μας. Στον αμπελώνα καλλιεργούνται 15 περίπου λευκές και ερυθρές ποικιλίες αμπέλου.

Ετικέτες 10

Οινοποιείο Καρανικόλα

Το Οινοποιείο Καρανικόλας ιδρύθηκε το 2010 στο χωριό Παρασκευή Αιγίου, γενέθλιο τόπο του Σταύρου Καρανικόλα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων, στους πρόποδες του βουνού της Παρασκευής, κάτω ακριβώς από τα έλατα. Ένα οινοποιείο στολίδι, αρχιτεκτονικά ενταγμένο απόλυτα στον τόπο του, βασισμένο στην πέτρα και το ξύλο. Η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται σε περίπου 50.000 λίτρα οίνου.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας έχει έκταση 50 στρεμμάτων και βρίσκεται απλωμένος σε διάφορα μέρη γύρω από το χωριό, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Οι φυτεμένες ποικιλίες είναι Μαλαγουζιά, Merlot, Μαυροδάφνη, Cabernet Sauvignon και Ροδίτης, από τις οποίες παράγονται σε μικρές ποσότητες οι εμφιαλωμένοι οίνοι του κτήματος, κάτω από το brand name «Αετοκορφές» (Λευκό, Ροζέ, Κόκκινο). Το οινοποιείο παράγει επίσης ποσότητα οίνου υψηλής ποιότητας σε ασκό 5, 10 και 20 λίτρων.

Ετικέτες 3

Cavino – www.cavino.gr

Η CAVINO ιδρύθηκε το 1958 και βρίσκεται στις Πλαγιές της Αιγιαλείας εν μέσω χαρισματικών αμπελώνων. Η τοποθεσία συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το βουνό και τη θάλασσα και διαμορφώνεται έτσι ένα ιδιαίτερο κλίμα, το οποίο προσδίδει στα σταφύλια της περιοχής την εξαιρετική τους ποιότητα. Η CAVINO αξιοποιεί κατά κύριο λόγο αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών, όπως ο Ροδίτης, το Λαγόρθι, ο Σιδερίτης ,το Μαύρο Καλαβρυτινό, και η Μαυροδάφνη. Ωστόσο στην Αιγιάλεια καλλιεργούνται με μεγάλη επιτυχία και διεθνείς ποικιλίες, όπως το Cabernet Sauvignon, το Syrah, το Chardonnay και το Sauvignon Blanc. Διαθέτει δύο γραμμές εμφιάλωσης κρασιού και η ετήσια ποσότητα των παραγόμενων φιαλών ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια. Η Cavino σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οινοποιίες στην Ελλάδα.

Ετικέτες  42

Εδώ να σημειώσουμε ότι η Cavino από το 1999 αναβίωσε και το κτήμα Μέγα Σπήλαιο. Πρόκειται για έναν μοναδικής ομορφιάς μοναστηριακό αμπελώνα, έκτασης περιπου 100 στρεμμάτων, τον οποίο εκμεταλλεύεται από το 1999 η Cavino, ενώ υπάρχουν ιστορικές αναφορές πως η ύπαρξή του ξεκινά από το 1550 μ.Χ. Μέσα στον αμπελώνα υπάρχει το κτίσμα του παλιού Οινοποιείου και το πατητήρι, καθώς και το μετόχι όπου διέμεναν οι μοναχοί για την καλλιέργεια και τον τρυγητό των σταφυλιών. Δείτε περισσότερα εδώ https://www.megaspileo.gr/el/

Ετικέτες 11

Οινοποιείο Κανακάρης – www.kanakariswines.gr

Ήταν το 1979 όταν ο παππούς, Μιχάλης Κανακάρης, ξεκινήσε την παραγωγή μούστου και κρασιού στην Ελίκη Αιγίου, δουλεύοντας με ποικιλίες σταφυλιών της ευρύτερης περιοχής. Με μόνο τα βασικά εργαλεία στην διάθεση του αλλά με μεγάλη επιμονή, υπομονή και μεράκι, κατάφερε να στήσει ένα μικρό πατητήρι – οινοποιείο και να απολαύσει, σταδιακά, την εμπιστοσύνη των πελατών του τόσο τοπικά όσο και στις όμορες περιοχές.

Στη συνέχεια ο γιός του, Γεώργιος, βάζοντας νέους στόχους και μεταλλάσσοντας το μικρό πατητήρι σε ικανό οινοποιείο έφτιαξε ποιοτικότερα κρασιά τα οποία με προσήλωση και προσοχή στην λεπτομέρεια τα έκανε γνωστά πέραν της τοπικής αγοράς σε πολύ ευρύτερες περιοχές. Επί 20 και πλέον έτη συμπορεύτηκαν και ανέδειξαν τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες που προσέφεραν οι ποικιλίες της περιοχής μας.

Το 2008 αναλαμβάνουν δυναμικά, ως τρίτη γενιά πλέον, ο Μιχάλης και ο Στέφανος Κανακάρης. Ο Μιχάλης έχει σπουδάσει «Οινολογία και Τεχνολογία ποτών» στα ΑΤΕΙ Αθήνας και Γευσιγνωσία στο WSPC Αθήνας, ο δε Στέφανος είναι απόφοιτος Marketing  ΑΤΕΙ Αθήνας.

Ετικέτες 12

Εδανός Οινοποιητική – www.edanoswines.gr

Στο ανατολικό τμήμα της Αιγιάλειας στο χωριό Καλαμιάς, η τρίτη γενιά της οικογένειας Λιγδόπουλου συνεχίζει την μακρόχρονη αμπελοοινική παράδοση χιλιάδων ετών της περιοχής. Ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο συνδυάζει από το 1975 την τεχνολογία αιχμής και την οινική παράδοση δεκαετιών για την παραγωγή ποιοτικών οίνων.

Στον αμπελώνα καλλιεργούν 60 στρέμματα με ροδίτη, μαλαγουζιά, αγιωργίτικο, merlot & syrah, που αποτελούν τη βάση της πρώτης ύλης για την παραγωγή εξαίρετων οίνων. Συνεργαζόμενοι για σειρά ετών με αμπελοκαλλιεργητές από τον Καλαμιά συμπληρώνουν την παραγωγή του κτήματος. Οι περισσότεροι αμπελώνες είναι διαμορφωμένοι σε παραδοσιακό κυπελλοειδές σχήμα και βρίσκονται σε υψόμετρο 300-850 μέτρων.

Ετικέτες 3

Κροκίδας – krokidas.gr

Η ιστορία του οινοποιείου ξεκινά το 1959 με πρωτεργάτη τον Παναγιώτη Κροκιδά, που οραματίστηκε μια μοναδική επιχείρηση στο Κρυονέρι Ακράτας. Κίνητρό του αποτέλεσε η προσωπική ανάγκη για δημιουργία και στόχος του να προσφέρει στον τόπο την ανάπτυξη. Σε έναν τόπο πολύμορφο, με μεγάλες εκτάσεις αμπελοκαλλιεργειών, την ενδοχώρα την Αιγιαλείας, η δημιουργία μιας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας αποτέλεσε σημαντική στιγμή στην ιστορία και την εξέλιξη της περιοχής.

Από το 1975 και μετά η νέα γενιά Κροκιδά ξεκινά τη δική της ανοδική πορεία προάγοντας την υψηλή ποιότητα και τον εκσυγχρονισμό. Με συνεχή στόχο την ανάπτυξη της παραγωγικής μονάδας και τη βελτίωση της ποιότητας των κρασιών, οι Ιωάννης και Ευστάθιος Κροκιδάς, ανακαίνισαν ριζικά το οινοποιείο, καθιστώντας το λειτουργικό και φιλόξενο, ενώ εξοπλίζοντας το με υπερσύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης και συσκευασίας, εξασφάλισαν την καλύτερη ποιότητα του προϊόντος.

Ετικέτες 10

Πρότυπο Οινοποιείο Τετράμυθος – www.tetramythoswines.com

Μεγαλώνοντας στην περιοχή της Αιγιαλείας τα αδέλφια Αρίστος και Στάθης Σπανός ήταν απόλυτα φυσιολογική η ενασχόληση τους με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού από την παιδική τους ηλικία.

Ένταξαν τους αμπελώνες καθώς και τις άλλες καλλιέργειες (κορινθιακή και ελιά) σε βιολογική καλλιέργεια και παρ’ όλες τις παράλληλες ασχολίες τους, η αγάπη για το αμπέλι και το κρασί, τους οδήγησε να προχωρήσουν σε κάτι πιο δυναμικό.

Το 1999 γνωρίζονται με τον Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο, οινολόγο, καταγόμενο από την περιοχή και ύστερα από μια σειρά αρχικά μικρών επενδύσεων, κυκλοφορούν την ίδια χρονιά οι πρώτες φιάλες Τετράμυθος.

Τα ερχόμενα χρόνια νέα αμπέλια φυτεύονται και το 2003 ξεκινά η κατασκευή ενός σύγχρονου και καλαίσθητου οινοποιείου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2004.

Ετικέτες 13+

Οινοποιία Κιντώνη – www.kintonis.gr

Η Οινοποιία Κιντώνη ξεκινάει την ιστορία της το 1952 στο Αίγιο με τη δημιουργία του πρώτου ιδιόκτητου οινοποιείου από τον ιδρυτή της Γεώργιο Κιντώνη. Η αγάπη για το κρασί και τη γη ήταν η κινητήριος δύναμη για να γίνει το χόμπι επάγγελμα.

Το 1982 το οινοποιείο περνάει στα χέρια της δεύτερης γενιάς, στον υιό του Γεωργίου Κιντώνη, Ιωάννη Γ. Κιντώνη, ο οποίος αναλαμβάνει και το ρίσκο, για τις τότε δύσκολες εποχές, να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει την οινική παράδοση. Είναι ο άνθρωπος – εμπνευστής ενός οράματος για την δημιουργία ενός οινοποιείου διεθνών προδιαγραφών

Ετικέτες 20

 Οινοποιείο Ρούβαλης – www.rouvaliswinery.gr

Το 1990 στις πλαγιές της Αιγιάλειας, δημιουργείται το οινοποιείο ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ. Το όνομά του σημαίνει: αυτός που φέρει το κρασί και στην κυριολεξία αντικατοπτρίζει το όραμα του δημιουργού του, Αγγέλου Ρούβαλη. Γιος αμπελουργού της περιοχής ο ίδιος, με σπουδές Οινολογίας στο Bordeaux, ονειρεύεται να ξεκινήσει μια οινική παράδοση ποιότητας.

Πρωτοπόρος για την εποχή του καταφέρνει να συντονίσει όλη την αμπελουργική ανάπτυξη της Αιγιάλειας και παράγει το πρώτο του κρασί το ΑΣΠΡΟΛΙΘΙ, ένα κρασί, σύμβολο της αναγέννησης του ποιοτικού ελληνικού Κρασιού.

Το 1991 κυκλοφορεί για πρώτη φορά το Ασπρολίθι (εσοδείας 1990) και πολύ γρήγορα αποκτάει την θέση του στην αγορά σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το ελληνικό κρασί. Εκτιμάται πολύ και από τους γευσιγνώστες διεθνούς φήμης και διακρίνεται συνεχώς, μέχρι και σήμερα, ως η καλύτερη έκφραση του ορεινού Ροδίτη.

“Ίσως η επιτομή του Ελληνικού κρασιού.”  γράφει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW.

Το 1994 φτιάχνεται το πρότυπο βαρυτικό οινοποιείο, εξοπλισμένο με σύγχρονη τεχνολογία, στην πλαγιά πάνω από το Αίγιο. Καθώς είναι χτισμένο πάνω σε βράχο σε 6 διαφορετικά επίπεδα.

Ετικέτες 12

Πηγές: